Ny lokal regel mulig pr. 1. januar 2018: Ophæver ekstra straf.

Hej alle.

Der sker meget på regelfronten p.t.

R&A og USGA har netop annonceret, at det bliver muligt for klubber pr. 1. januar 2018 at indføre en ny lokal regel.

1. De nuværende regler.
Hvis man indleverer et scorekort med en for lav score på et hul, og dette skyldes, at man fx. var uvidende om, at man havde fået nogle straffeslag, så får man de pågældende straffeslag samt to straffeslag mere (Regel 6-6d).

2. Reglerne pr. 1. januar 2018 (hvis lokal reglen indføres).
Hvis lokal reglen indføres, så ophæves den ekstra straf på de to straffeslag, således at man kun får selve straffen for overtrædelsen.

3. Eksempel.
Du kommer til at grunde i en bunker, men det er så lidt, at du ikke opdager det. Det koster to straffeslag, men disse skriver du ikke på scorekortet (idet du jo ikke ved, at du har pådraget dig dem!) – og indleverer scorekortet!

 • Hvis ikke lokal reglen er i kraft, får du de to straffeslag plus yderligere to straffeslag, dvs. ialt fire straffeslag.
 • Hvis lokal reglen er i kraft, får du kun de to straffeslag for at grunde.

4. Formulering.
Dansk Golf Union kommer sikkert med en dansk version af ændringen, men indtil da får I lige min oversættelse af den mulige regelændring:

Undtagelsen til Regel 6-6d ændres således:

Undtagelse: Hvis en spiller indleverer et scorekort for et hvilket som helst hul med en score, der er lavere, end den faktiske – og dette skyldes, at han ikke har medtaget et eller flere straffeslag, som han ikke kendte til på tidspunktet for indlevering af scorekortet – bliver han ikke diskvalificeret.

Under sådanne omstændigheder får spilleren straffen efter den anvendelige regel, men der er ikke nogen yderligere straf for et brud på Regel 6-6d. 

Denne undtagelse gælder ikke, når den anvendelige straf er diskvalifikation for turneringen.

5. Skidt ændring.
Jeg ved ikke, hvad jeg skal synes. Ændringen som sådan er fornuftig nok. Men…

 1. For det første synes jeg, at det er skidt, at man ændrer reglerne blot fordi et par professionelle spillere har fået straf efter den (der har været et par meget omtalte episoder de seneste par år, hvor nogle spillere fik netop de fire straffeslag). Det virker som om, at de professionelle så skal have særstatus.
 2. For det andet underminerer man endnu engang meningen med en lokal regel. Meningen med en lokal regel er at regulere om specielle (unormale) lokale forhold (Regel 33-8a siger: “Komiteen kan fastsætte Lokale Regler for forekomsten af lokale unormale forhold“. Og der er jo netop ikke tale om lokale unormale forhold her. Så når jeg underviser, må jeg forklare, at man KUN kan lave en lokal regel for lokale unormale forhold…eller når R&A/USGA lige har syntes, at det også var OK. Skidt.
 3. R&A udtaler, at løsningen er det eneste rigtige. Det er svært at tage seriøst, når straffen i mange år har været diskvalifikation, og når man i 2016 nedsatte ekstrastraffen til to straffeslag. Hver gang har man sagt, at ændringen er sket efter grundige overvejelser. Men der er jo intet sket siden 2016, så igen virker det som om, at man forsøger at forsvare en ændring, som i virkeligheden afstedskommes af, at medierne er gået i selvsving over et par professionelle, der har fået en straf efter en velgennemtænkt regel, som har været der i årevis.
 4. Det er jo reelt Regel 6-6d, som man ændrer. Og det kan man ikke i en lokal regel. Regel 33-8b siger således: “En Golfregel må ikke ophæves ved en Lokal Regel. Hvis Komiteen anser, at lokale unormale forhold er til gene for ordentligt spil i et sådant omfang, at det er nødvendigt at lave en Lokal Regel, som tilpasser Golfreglerne, skal den Lokale Regel godkendes af Dansk Golf Union“. Så igen så giver det ikke mening. Man burde således i stedet ændre Regel 6-6d direkte i reglen og ikke i en lokal regel.

Nå, så fik jeg det ud af systemet.

Er du enig?

Eller er jeg bare en gammel sur regel-klaphat?

/Brian

 

7 kommentarer
 1. Kurt Bjernemose siger

  Jeg er helt enig med dig, Brian.
  Om det er rimeligt, at fjerne de 2 ekstra straffeslag, kan jo altid diskuteres, men jeg har vanskeligt ved at se det rimelige her..
  For mig er den største betænkelighed og det vigtigste ankepunkter, den du angiver i pkt 4., og det gør jo ikke dommerjobbet nemmere, hvis man med en lokalregeringen kan sætte en golfregel ud af kraft.
  Hvis du er en sur klaphat, på grund af din holdning, er du ikke den eneste.

 2. Allan Juhl siger

  Det er jo ren teori i hverdagen på golfbanerne. Hvis en spiller ikke er bevidst om at han har pådraget sig en straf, vil det jo aldrig blive opdaget. Det skal være en tilskuer eller en anden udenforstående, der ser noget og indberetter det. Hvor tit vil det ske! Er der en medslagspiller vil det forhåbentlig blive påtalt og afklaret på stedet og så er man klar over sit regelbrud.

  1. Knud siger

   Jeg syntes det er en glidebane væk fra, at vi på golfbanen er vores egne dommere.
   Med indførelsen af denne regel, kan man vel nu forestille sig, at nogen godt er klar over at de de har brudt en regel, men hvis der ikke er andre som har set det, så tier man stille. Det værste som kan ske er, at man bare får straffen i klubhuset og slipper for ekstrastraffen. Nu bliver det jo et spørgsmål om bevisførelsen.

 3. Ole Junker siger

  Er det vi ser ikke, at man tager forskud på de nye regler pr. 1/1 2019?
  Denne seneste nye lokale regel er efter min opfattelse ikke i overensstemmelse med Regel 33-8.
  Det samme gælder den lokale regel pr. 1/1 2017 om Bold på green flyttet uforsætligt.
  Reglen pr. 1/1 2017 kan efter al sandsynlighed udgå pr. 1/1 2019, da den er medtaget i oplægget til de nye regler, se Undtagelse 3 til Regel 13.1c, der er henvist til fra Regel 9.4b.
  Det samme kan vel ske for reglen pr. 1/1 2018. Undtagelsen i Regel 6-6d er dog medtaget i oplægget til de nye regler, Regel 3.3b.
  Mon ikke den undtagelse er fjernet i de endelige regler, når de bliver offentliggjort?
  Det gætter jeg på

  1. Ole Junker siger

   Mit gæt var rigtigt.
   Det fremgår af USGA.org, som jeg lige har set på, at den lokale regel pr. 1/1 2018 vil være gældende i 2018.
   Fra 1/1 2019 vil 2-slags straffen være fjernet permanent, når de nye regler for 2019 træder i kraft.
   Se:
   http://www.usga.org/content/usga/home-page/articles/2017/12/local-rule–new-video-review-protocols-introduced-for-2018.html

 4. LL siger

  De forrige kommentarer er rigtige, og demonstrerer jo med al ønskelig tydelighed, at vi fra 2019 skal til at spille et helt andet spil end vi er vant til, med regler der er langt løsere.
  R&A som jeg ellers har haft stor respekt for pga deres stringente regler for spillet, er jo nu ved at krakelere og komme i modstrid med deres egne regler!

 5. Leif Skov siger

  Der var engang hvor reglerne var meget enklere
  Spil banen som den er og spild bolden som den ligger og er det ikke mulig så
  gør det som er mest fair
  Er det egentlig ikke nok

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.